Naše smečka v březnu a dubnu.

20.03.2013 14:40

V únoru nás opustily 4 štěňata z Vrhu B a tři Baschka - Gábinka, Berenica - Beruška a psík Boris zůstali s námi. Zvládnout procházky s Buggy a třemi štěňaty nebylo z počátku snadné, ale už se nám to docela zažilo a nejsou výraznější problémy. Připnu si je všechny čtyři s Buggy jako lídrem na delším vodítku na opasek a můžeme vyrazit.  Chodím takhle buď se všemi 4-mi nebo i jen se štěňaty, aby nebyla závislá na mamince. Přivolání již mají všichni se skupinkou je samozřejmě "problém", že mi na přivolání chodí všichni a já nemám to srdce odměňovat pamlskem jen adresáta. Takže většinou zavolám "Děcka ke mě" a už se to kolem mě hemží včetně Buggy, která samozřejmě nechce přijít zkrátka. Setkání s cizími pejsky zatím nedopadla příliš uspokojivě, naše děcka samozřejmě jsou důvěřivá a hrnou se ke každému potencionálnímu čtyřnohému příteli v očekávání, že bude švanda. První jejich obětí byla fenka dalmatina, která k nám přišla na návštěvu na zahradu s naším synem a jeho nevěstou. Setkání se odehrálo na zápraží. Šěňata po zhlédnutí cizího psa o třetinu většího než ony na dvorku se zarazila  a dalmatinka vytřeštila v šoku oči. První se vzpamatoval Boris na vetřelce bojovně zaštěkal a fenka vzala nohy na ramena a smečka samozřejmě radostně za ní. Chvíli ji proháněli po zahradě až našla záchranu u syna v náruči - takže tohle nám nevyšlo.

Naše známá má krásného velkého 8 měsíčního pejska rigbega a tak jsem si myslel, že to by mohl být partner na procházky pro ně. "Tak velký pes přece otravující štěňata ukázní, jen budu muset dát pozor, aby to s tím ukázňováním nepřehnal." To byla moje úvaha.

Potkali jsme se na poli a štěňata jen co jej zahlédla tak se mu nadšeně mu rozběhla v ústrety. Aslan běžel ke mě, vždycky odemne něco dostane, ale když viděl tu nadílku, tak se zaseknul a rychle pryč zpátky k paničce, jenže už naší malou smečkou v patách. Takže děcka rychle zpátky na vodítka, chudák Aslan běhal okolo nás a nevěděl co má dělat, jestli utíkat nebo si chránit paničku a do toho naše Beruška, která se rozhodla ukázat jak umí být strašlivá ježila srst a výhružně štěkala jako, že toho rigbega roztrhá, jen mě posťte z vodítka. Takže jsme se rozešli každý opačným směrem a ze společné procházky sešlo.

Nyní už máme duben štěňata se už částečně ukáznila a i s psími kamarády si více rozumí jen je musím na příchozí pouštět postupně, aby si měli čas na ně zvyknout. S Aslanem i s Amie už jsou procházky docela příjemné pro všechny zůčasněné. Koncem dubna máme naplánovanou první klubovou výstavu a jsme zvědaví jak nám štěňata pan soudce zhodnotí. Od nových majitelů kteří s námi komunikují máme samé dobré zprávy zvláště nás těší úspěchy naší fenečky na Slovensku kde se intenzivně věnují jejímu výcviku. Z mailu: "Triss sa ma dobre a je strasne ucenliva a krasne mohutna ako uvidite na fotkach (neni tlsta) :-) ..uci sa neskutocne rychlo .. Nosi aporty na 20 metrou kuse uz aj z rozbehom na figuranta zatial len handru ale na plny zakus dokonale ovlada privolanie k nohe len na zvukovy podnet sadni lahni robi tiez nadherne a rychlo uz zvlada aj odkladacku zo strelbou a zacina sa ucit stopu .tu sme zacali len teraz tak po troske. Aport nosi uz aj cez prekazku striesku tam a spet a vsetky prekazky kladina, strieska, 50cm prekazka, hojdacka ...vsetko prejde sama a z radostou ..."