Vrh B k 13.1.2013 - zprávy z bojiště

14.02.2013 22:57

 

 

K 13.1. 2013 nás navštívili Pavel s Amálkou a dceruškou. Štěňátka, která jsou obvykle s našimi návštěvami mimořádně hodňoučká až pasívní, se tentokrát předvedla ze své aktivní stránky. Už jsou to malé uzlíčky enegie, které touží zkoumat, hrát si a být milovány. Každým dnem jsou chytřejší a už zaujímají typický bosíkovský posez se zkoumavým pohledem, kdy analyzují vaši činnost a snaží se předvídat vaše budoucí počínání.

V téhle chvíli mají k dispozici koupelnu verandu a kuchyň, ale milují průnik do jakékoliv další místnosti. Jejich favoritem je zejména ložnice. Odkudkoliv odjinud se dají vyvést za pomoci Buggy a jejích mléčných cisteren, ale v ložnici je její práh magickou hranicí, za kterou, pokud se jim dovnitř podaří proniknout, se po dobrém nehnou, kdyby co bylo. Když spí, tak jim u hlavy můžete tlouci kastroly, jezdit kolem nich hubicí vysavače, aniž by to pro ně bylo důvodem byť jen zvednout víčko. Ale vrznou dveře do ložnice nebo ven a už jsou v pohotovosti.

Někdy se necháte ukolébat. Potichu otevřete. Nikde nikdo a neopatrně za sebou nezavřete v dobré víře, že spinkají a jdete navštívit třeba lednici. Tiché komando zatím vyrazí z koupelny, kde část skvadry přebývá a po vašem návratu, vás v ložnici čeká partička průzkumníků, hledající ještě neobjevené kouty, nebo se prostě peroucí na koberci. Chybou je za sebou nezavřít dveře protože tam už čakají další méně úspěšní adepti na průzkum. Nyní vám nezbývá než jednoho po druhém pochytat vynést ven. Pokud vynášíte jedno štěně jen jednou je to velký úspěch, protože vynešení nešťastníci samozřejmě číhají u dveří až se otevřou na skulinku, do které se dá vrazit hlava a pak následuje další různě úspěšný pokus o průnik, kterému musíte zabránit nohama protože v rukou máte šestikilové štěně.

Další kapitolkou je Buggy. Se štěňaty momentálně příliš času netráví protože jejich zoubečky a drápky ji při kojení zraňují, takže už kojí jen v nezbytné míře. Nicméně pokaždé, když opustí ložnici, kterou s námi momentálně sdílí, jde si štěňátka jako pečlivá matka zkontrolovat. Do každého drbne čumákem a v průběhu méně než půl minuty je následována svitou sedmi štěňat, které se snaží z ní tankovat za pochodu. Pěkně je povodí po domě sem a tam a pak už vrhá prosebné pohledy o vysvobození. Námitky "Náno co je budíš když jim nechceš dát pít." se míjejí účinkem. Takže vám nezbývá než jí vytvořit únikový koridor k venkovním nebo jiným dveřím. Kde se snažíte zabránit jejich spoluprůniku s úspěšností 1:3. No řeknu vám, že nahánět štěňata po dvoře v -6 C v trenýrkách ve čtyři ráno, jak se mi podařilo ze včereška na dnešek, je opravdu zážitek.

Štěňátka už začínají projevovat svou individualitu. Celý vrh je dobře socializovaný, takže s důvěrou přistupuje k našim návštěvníkům. Zajímavý je jejich vztah s kocourem Serafínem. Často sedává s nimi nebo nad nimi, kde je sleduje jakoby je hlídal. Občas, když je některé štěně moc dotěrné, tak ho vyfackuje, ale bez drápků, tak nějak z povinnosti. Před Buggy samozřejmě nyní bere nohy na ramena, ta jej u štěňat nestrpí.

V příštím týdnu už se budou štěňata stěhovat do přístavby, ze které budou mít volný výstup ven, aby si zvykala na venkovní prostředí.